De blokfluit

De blokfluit is een prachtig, maar soms ook wat weerbarstig instrument. Om het instrument echt goed te laten klinken, is heel wat oefening vereist.

Blokfluitles
Voor blokfluitles in Haarlem kun je bij mij terecht. Tijdens de les train je de basisvaardigheden voor het blokfluit spelen zoals ademvoering, articulatie en vingervlugheid. Interpretatie van de muziek neemt een belangrijke plaats in.

De blokfluitles is voor beginners en gevorderden. Je leert het blokfluit spelen niet volgens een vaste methode uit een boek. Jij staat centraal, niet de methode! Technische oplossingen benader ik vanuit het principe dat het zo gemakkelijk mogelijk gaat. Repertoirekeuze gaat in overleg.

De blokfluitles kun je individueel volgen. Duolessen (lessen met z’n tweeën) zijn ook mogelijk, maar dan meld je je wel als tweetal aan! Blokfluitles voor grotere groepen kan op aanvraag.

Optimaal
Met minder inspanning meer bereiken: ik richt mij op een zo gemakkelijk mogelijke, functionele manier van werken. Ik probeer mijn leerlingen zich goed te laten voelen zodat ze optimaal kunnen presteren in een prettige omgeving. Ik zoek naar de voorwaarden om meer de gemakkelijke en functionele kant van hun eigen inspanning op te zoeken. Onnodige en overbodige (in)spanningen breng ik in kaart.

Coach blokfluitgroepen
Bestaande instrumentale groepen (ensemble – blokfluitorkest) kunnen door mij gecoacht worden. Ik geef adviezen over speelwijze (techniek), interpretatie (stijlbewust spelen) en samenspel.

Blokfluitist Hans van Rutten
Vanaf mijn 7e speel ik blokfluit. Op de muziekschool kreeg ik les van Willem Bremer en Paulus Vis. Ik volgde de vakopleiding blokfluit bij Berber Hoving op het Sweelinck Conservatorium. De studie rondde ik in 1988 af.

Podiumervaring
Al tijdens mijn studie trad ik op in binnen en buitenland. Ook nu treed ik regelmatig op met de blokfluit. Ik speel graag een solo als intermezzo tijdens een (koor)uitvoering. Met collega’s vorm ik duo’s of kleine ensembles. Daarnaast ben ik als blokfluit speler inzetbaar in bijvoorbeeld een barokorkest. Ook speel ik stukken uit het blokfluitrepertoire tijdens een lezing.

Soloprogramma
Op dit moment werk ik aan een solo programma. Binnenkort hoop ik mijn bewerking voor soloblokfluit van het vijfstemmige motet Jesu, meine Freude van J.S. Bach af te ronden. Ik wil dit stuk naast veel andere prachtige muziek programmeren met een enthousiaste vertelling over de blokfluit.