Zangles of stemcoaching

Zangles of stemcoaching is nuttig voor elke zanger of spreker. Mensen die hun stem intensief gebruiken voor werk of hobby hebben baat bij een goede begeleiding waarin alle aspecten voor een gezond en vrij gebruik van de stem aan de orde komen. Houding en adem zijn belangrijke pijlers. Ook goede aandacht hoe je de stem na intensief gebruik weer kunt ontspannen is heel belangrijk.
Zoek je een zangdocent of een stemcoach in Haarlem, dan kun je bij mij terecht.

Zangles – vrij zingen
Tijdens de les is er veel aandacht voor de vrije toon. Een functionele houding, adem en stemplaatsing zijn voor het zingen heel belangrijk. Eenvoudige zangoefeningen combineer ik met oefeningen uit de Methode Van Dixhoorn. Zo begeleid ik je op een procesmatige manier naar een vrije manier van zingen.

Het is ook mogelijk om alleen met repertoire bezig te zijn. Interpretatie van de muziek neemt een belangrijke plaats in. De tekst van het lied treedt meer op de voorgrond.

Zangles is er voor jong en oud, voor beginner en gevorderde, klassiek, pop en musical. In mijn lespraktijk komen ook veel koorzangers die graag willen leren vrij zingen.

Coach ensembles
Bestaande zanggroepen (van duo tot koor) kunnen door mij gecoacht worden. Ik geef adviezen over zangwijze (techniek), interpretatie (stijlbewust zingen) en ensemblevorming.

Stemcoaching – vrij spreken
Sprekers, zangers, docenten, trainers, acteurs: iedereen die zijn stem intensief gebruikt ondervindt wel eens problemen met zijn stem. Ik begeleid je in de processen die leiden tot een functioneler stemgebruik. Veel oefeningen die je leert komen uit de adem- en ontspanningstherapie.

Ademspecialist
Mijn jarenlange adem ervaring als blokfluitist, stemcoach en koordirigent, als sporter (liefhebber van hardlopen en fietsen) en als therapeut hebben geleid tot mijn inzicht dat ademen heel eenvoudig is door niet het boekje met de handleiding er bij te houden, maar door te luisteren naar je eigen lichaam. Ik maak je graag deelgenoot van dat inzicht.
Het valt mij zo vaak op hoe onhandig men met de adem omgaat. Veel mensen weten wel iets over hun ademhaling, maar passen die beperkte kennis verkeerd toe. Het begrip ademsteun wordt vaak niet goed begrepen of toegepast. Spiergroepen die bij de ademhaling betrokken zijn worden bijvoorbeeld te veel aangespannen. Een juiste spanning kan leiden tot een betere ademreflex, waardoor inademing vanzelf op de juiste plek terecht komt en zingen, spreken of blazen weer gemakkelijk wordt.

Methode Van Dixhoorn
Als we vermoeden dat spanningen een rol spelen bij de stemklachten, is het een interessante optie om een behandeling Adem- en Ontspanningstherapie Methode Van Dixhoorn te beginnen.

Tip: informeer bij je werkgever over de mogelijkheid van vergoeding van de stemcoaching.